Our House

In een rustige buitenwijk van Amsterdam, in het dorpje Driemond, hebben Farah Agarwal en Arjen Aarnoudse, partner architecten van The Way We Build, hun droom verwezenlijkt door een duurzaam en speels huis voor hun gezin te ontwerpen. Omringd door een tuin vol wilde bloemen, weerspiegelt hun woning niet alleen hun liefde voor architectuur maar ook hun toewijding aan milieuvriendelijk bouwen.

Locatie
Driemond, Amsterdam

Programma
Vrijstaande woning

Grootte
135 m2

Niet het gebruikelijke geluid op een ochtend in de buitenwijk: het zachte gekakel van kippen in hun hok onder je slaapkamerraam. Maar voor Farah Agarwal en Arjen Aarnoudse, medeoprichters van architectenbureau The Way We Build, is het een van de geneugten van wonen in het huis dat ze hebben ontworpen voor henzelf en hun twee kinderen, op een hoekperceel in het dorpje Driemond, aan de rand van Amsterdam.

“Het is de droom van elke architect om zijn eigen huis te ontwerpen en te bouwen,” zegt Arjen, en legt uit hoe het verlaten van het stadscentrum hen in staat stelde hun droom te verwezenlijken. Maar daarmee namen ze ook een andere uitdaging aan: het ondersteunen van de duurzaamheidsagenda van de gemeente. Geïnspireerd door het esthetische mandaat dat elke nieuwe woning in de buurt een houten gevel moet hebben, gingen Arjen en Farah nog een stap verder en deden hun uiterste best om het huis zo groen mogelijk te maken.

Ze bouwden het volledig van hout en besloten het veel kleiner te maken—135 m² in plaats van de 200 m² die hun vergunning toestond. Door de grootte te beperken, kwam er ruimte vrij in het budget voor duurzaamheidsmaatregelen, werden de energiekosten beheersbaar gehouden en was er ruimte voor een tuin.

Het echtpaar creëerde een compact, twee verdiepingen tellend plan van 10 bij 10 meter, dat ze in hout omlijstten. Op de eerste verdieping strekken plafondbalken van supersterk gelamineerd fineerhout zich van muur tot muur, waardoor een open interieur rond een centrale, vrijstaande box mogelijk is. Deze box, gemaakt van door-en-door groen MDF, bevat een volledige badkamer, de keuken, opslag, een opklapbed voor gasten en een trap die naar de slaapkamers op de tweede verdieping leidt. De kinderen rennen graag rond in de ruimte en spelen daar soms verstoppertje. Aan de zuidkant van het huis leidt een volledige wand van vloer-tot-plafond glazen schuifdeuren naar het terras en de weelderige tuin.